Der findes grundlæggende to former for fælge, stålfælge og alufælge, som også går under navnet aluminiumsfælge. Stålfælge er de mest almindelige og er monteret som standard på de fleste køretøjer, men letmetalfælge er på det seneste blevet mere udbredte.

Størrelsen på en fælg

Fælgens dimension skrives som f.eks. 8,5 x 18. 8,5 angiver bredden på fælgen i tommer, og 18 er diameteren på fælgen. Fælgens dimension bestemmes også af bolthullet, navhul og indpresningsdybde. Disse forskellige komponenter kan skabe flere forskellige kombinationer.

Bolthullet på en fælg

Bolthullet er diameteren af cirklen, i hvilken bolthullet til fælgen er placeret. Boltcirklen angiver altså for dig, hvor mange bolthuller fælgen har, og hvilken diameter der er mellem bolthullerne. Boltcirklens diameter angives i mm sammen med antallet af bolthuller. Det kan angives som 5/100, hvis fælgen har 5 bolthuller med 100 mm i cirkeldiameter. Ved et lige antal bolthuller måler du diameteren fra den indre kant af et bolthul til yderkanten af bolthullet på tværs. Hvis det er en fælg med fem bolte, skal du følge fremgangsmåden som vist nedenfor.

Du kan også bruge vores Fælgsøgning til at finde de helt rigtige fælge til din bil!

Centerhullet på en fælg

Centerhullet - også kendt som det midterste hul - er hullet i midten af hvert hjul, der vil passe ind i navet på bilen. Nogle fælge er direkte tilpassede navet og undertiden bruges en centreringsring. Det er vigtigt, at centerhullet er korrekt centreret for at undgå, at der skal opstå vibrationer

Indpresningsdybde på en fælg

Fælgens indpresningsdybde kaldes ET-mål eller offset. Dette er et mål for, hvor langt ind eller ud fælgen sidder i forhold til fælgens midterpunkt, altså afstanden mellem fælgens fæste mod navet til fælgens midterpunkt. En fælg, som har en indpresningsdybde/ET-mål på 45, sidder da 45 mm uden for fælgens midterpunkt. Jo større indpresningsdybde fælgen har, desto bredere er fælgen. En fælg, som har målet 25, breder sig derfor længere ud end fælgen, som har mål 45. Det er vigtigt, at man har det rette mål på sin fælg. Et for lavt mål kan gøre, at fælgen rammer bilens skærme, og et for højt mål gør, at fælgen rammer noget i bilens hjulhus. En ændring af ET-målet kan medføre, at bilens vejegenskaber ændres kraftigt.

Afmonteringsfælge – AVM

En afmonteringsfælg er en fælg, der har været anvendt til produktion på biler på fabrikken. En gang imellem sker det, at en bil, når den forlader fabrikken, har disse fælge påmonterede. Fælgene bliver herefter afmonterede og sælges. Fælgen har aldrig været brugt i trafikken.

Vedligeholdelse af fælge

Eftersom fælgene (såvel som dækkene) bliver udsat for bl.a. snavs fra vejbanen, salt og bremsestøv, der indeholder partikler, som angriber overfladen på fælgen, så er det vigtigt at holde dem rene for at forlænge levetiden. Og det ser trods alt bedst ud med fælge, der er rene og velholdte.

Rengøring af aluminiumsfælge bør foretages med vand og en mild bilshampoo. Brug af kraftigere midler eller visse typer fælgrengøringsmidler kan skade fælgen. Brug en blød svamp, og sørg for at kanten er afkølet, når du starter rengøringen. Start med at skylle al det værste snavs med rent vand, før du tager svampe og rengøringsmidler i brug, så er denne måde den mest skånsomme for dine fælge (du slipper for at skulle polere fælgene og undgår de grus- og sandrester, der altid findes). Der findes mange forskellige rengøringsmidler på markedet til rengøring af fælge og vedligeholdelse af fælgens udseende. Disse kan indeholde stærke syrer, som i det lange løb kan skade dine fælge, og derfor anbefaler vi en mild bilshampoo for at sikre fælgens glans og lange holdbarhed.