Insa Turbo

Den spanske familievirksomhed Insa Turbo har siden 1988 arbejdet med vulkanisering af gamle dæk. De leverer dækmodeller til lette og tunge lastbiler, personbiler og firehjulstrukne biler. Desuden har de et omfattende sortiment af vinterdæk.

De producerer 3.000 enheder dagligt på anlæg over hele Spanien og har siden 1994 vundet prestigefyldte priser af den amerikanske regummeringsforbund. Deres dæk findes i de fleste dele af verden, især i Europa.

Vulkanisering indebærer, at man renoverer slidte dæk til ny tilstand og udstyrer dem med moderne håndterings- og køreegenskaber. Det er en produktionsmodel, der er yderst miljøvenlig i forhold til at få nye dæk, og præstationsmæssigt er de ligeværdige med nyproducerede dæk. De holder lige så længe, har samme kørekomfort og er sikre ved de samme hastigheder. Et vink om dækkenes sikkerhed, er, at alle flyselskaber bruger vulkaniserede dæk, og de findes på en stor mængde arbejdskøretøjer, herunder busser og lastbiler.

Fremgangsmåden er at erstatte gammelt gummi og genoprette dækkets oprindelige struktur. Det er en teknisk kompliceret proces, der kræver omfattende viden om dæk, samt en dygtig og nidkær arbejderskare. En viden og et personale, som Insa Turbo garanterer, at de besidder.

Alle dæk, der indsamles, dur selvfølgelig ikke til vulkanisering, og dæk i dårlig stand males til gummismuler, et råmateriale, der anvendes til fremstilling af blandt andet nye dæk, skosåler, vandslanger og bløde gulvmåtter, der anvendes på legepladser.

Miljøet og stræben efter bæredygtighed er vigtige aspekter for Insa Turbo. Siden starten for over tyve år siden har man hos Insa Turbo indsamlet og genbrugt dæk med en klimakompensationskvote på 7.000.000 tons CO2. Hvilket modsvarer en plantage på et område større end den nationalpark, der omkranser Grand Canyon. I olieforbrug blive detr i stedet en besparelse på lidt over 2,8 milliarder liter. Vulkanisering sparer energi og reducerer mængden af forurenende emissioner.